top of page

Een oase op het Muntplein

  • Foto van schrijver: Casper
    Casper
  • 14 apr 2021
  • 2 minuten om te lezen

IJverige shoppers stromen bepakt met winkelzakken uit de Nieuwstraat, gehaaste pendelaars reppen zich naar metrohalte De Brouckère en de schoolgaande jeugd bezet de straatbanken om te genieten van hun middagpauze en de eerste lentezon. Het is tamelijk druk op het Muntplein. Maar te midden van deze bedrijvigheid, vlak naast de imposante Muntschouwburg, bevindt zich een verborgen oase van rust.

De hoofdingang van Muntpunt met op de achtergrond de Muntschouwburg (bron: Visit Brussels)


De stilte overheerst


En die oase heet Muntpunt. Eenmaal je door de glazen draaideur van het gebouw bent gestapt, glijdt de hectiek van de hoofdstad zo van je schouders. Binnen overheerst de stilte, maar aan de andere kant van de enorme glasramen raast het dagelijkse leven onverminderd voort. De witgeschilderde muren, balustrades en boekenrekken brengen een mentale vredigheid met zich mee die in onze maatschappij met zijn overdaad aan prikkels zeer schaars is. De kleurrijke meubels die her en der verspreid staan, geven het gebouw een vrolijk en speels karakter.


Terwijl een groepje studenten zich in de leesruimte koppig in hun leerstof heeft vastgebeten, snuisteren bezoekers kalmpjes in de uitgebreide bibliotheekcollectie of maken ze gebruik van de ter beschikking gestelde computers. Dierentuingewijs kan je vanachter een glasraam binnenkijken in de natuurlijke habitat van het Muntpuntpersoneel. Hun kantoren liggen volgestouwd met ontelbare boeken, dvd’s, gezelschapsspelen en dergelijke meer. In het uitgestrekte doolhof van gangen, trappen en leeszalen hangt een zeer serene en ontspannen sfeer. In Muntpunt overheerst de rust. En daar kunnen zelfs de vier luidruchtige jongemannen, die vanop het terras tegenover de bibliotheek met een biertje in de hand Brussel wakker feesten, niets aan veranderen.

Het interieur van de bibliotheek (bron: Klara)


'Een plaats als Muntpunt is absoluut nodig'


Als grootste Nederlandstalige bibliotheek van Brussel herbergt Muntpunt een gigantische multimediaverzameling, verspreid over maar liefst vijf verdiepingen. Maar Muntpunt is zoveel meer dan enkel en alleen een bibliotheek. ‘Muntpunt doet ook dienst als een communicatiehuis en een ontmoetingsruimte voor de inwoners van de stad’, vertelt een baliemedewerker. ‘Zo worden er hier geregeld conversatietafels en debatten georganiseerd waarbij Brusselaars met elkaar van gedachten kunnen wisselen.’ Via een laagdrempelig beleid en door de ongedwongen sfeer in het gebouw probeert Muntpunt eveneens de sociale integratie van haar bezoekers te bevorderen: ‘Een plaats als Muntpunt is absoluut nodig in een stad als Brussel omdat er veel mensen zijn die Nederlands willen leren. Dat kan perfect binnen deze bibliotheek. Kijk maar naar mij, ik ben Franstalig opgevoed maar in Muntpunt heb ik mijn Nederlands kunnen bijspijkeren waardoor ik mij veel meer verbonden voel met de stad.’

In Muntpunt krijgt iedereen de kans om zichzelf te ontplooien (bron: Muntpunt)


Kakafonie van de stad


Wanneer ik Muntpunt uiteindelijk verlaat en opnieuw de straat opwandel, word ik overwelmd door een kakofonie van toeterende auto’s, gillende sirenes en luidruchtige shoppers. Binnen de kortste keren heeft het helse ritme van de stad me opnieuw opgeslorpt, terwijl de bezoekers van Muntpunt zich achter mij verder laven aan de stilte in een oase van rust.


Voor meer info over Muntpunt, klik hier.

Comments


bottom of page